Atentat ETA în insulele Baleare: două persoane decedate

O puternică explozie s-a produs în faţa sediului Gărzii Civile din insula Mallorca. Atentatul este atribuit grupării teroriste ETA.

Un autovehicul a explodat astăzi în jurul orei 13.50 (ora locală) în localitatea Palmanova (Calvia).

Bomba a fost plasată într-un autoturism al forţelor armate sau ascunsă într-un pachet care ar fi explodat la trecerea maşinii. Cei doi agenţi decedaţi se aflau în interiorul maşinii în timpul exploziei.

Zona în care a avut loc explozia autoturismului este situată la 500 de metri de o plajă frecventată de turişti, şi la doar câţiva kilometri de Palatul Marivent, reşedinţa de vară a familiei regale spaniole, potrivit “El Pais”.
Ca urmare a acestei explozii doi agenţi ai gărzii civile şi-au pierdut viaţa şi cel puţin o persoană a fost rănită. Potrivit serviciului de urgenţă 061 nu se cunoaşte starea rănitului, iar la faţa locului a fost trimisă o unitate mobilă UVI.

Astăzi se împlinesc 18 ani de la cele două atentate ETA comise în Mallorca. La 30 iulie 1991, Jose Luis Urrusolo a provocat două explozii în Palma de Mallorca, soldate cu doi răniţi. Urrsolo a fost condamnat la 41 de ani de închisoare.

Confuzie pe Aeroportul din Palma de Mallorca
Ca măsură preventivă, autoritatea portuară din Palma de Mallorca a informat că la ora 15.00 a fost închis portul. Deocamdată nu se ştie când va fi redeschis şi câte nave sunt afectate.

Pe de altă parte, aeroportul funcţionează cu normalitate, potrivit Aena, citat de EcoDiario. Efe a informat în umă cu două ore că traficul aerian a fost închis în urma atentatului. Aeroportul din Mallorca este unul dintre cele mai aglomerate din Spania, mai ales în timpul verii, ca urmarea a numărului mare de turişti din Insulele Baleare.
Aeroportul Son Sant Joan din Palma de Mallorca a fost redeschis în jurul orei 17.55. Un total de 47 de zboruri, dintre care 26 decolări și 21 sosiri fuseseră afectate de decizia închiderii aeroportului.

O a doua mașină-bombă a fost dezamorsată

Echipajele speciale de dezamorsare a explozibililor din cadrul Gărzii Civile, Tedax, au dezactivat în această după amiază o a doua mașină-bombă amplasată în apropierea sediului Gărzii Civile din localitatea Palmanova, unde au murit astăzi cei doi agenți. Această a doua mașină era un Nissan Patrol.

Cei doi decedați aveau 28, respectiv 27 de ani

Carlos Saenz de Tejada Garcia (28 de ani), din Burgos și Diego Salva Lezaun (27 de ani) din Pamplona sunt cei doi agenți ai Gărzii Civile ce au decedat astăzi. Ultimul sosise de curând în Mallorca, unde venise dă facă practică.

Mașina fusese folosită de dimineață de alți doi agenți

Conform ministrului spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, mașina în care se aflau cei doi agenți ai Gărzii Civile fusese folosită pe tot parcursul dimineții de alți doi agenți.
Rubalcaba a mai declarat că se vor depune toate eforturile pentru ca ETA să fie învinsă: ”ETA trebuie să știe că democrații suntem mai puternici decât ei și că avem convingerile noastre, principii li valori și forșa pe care ne-o dă Statul de Drept; iar toată această forță o vom utiliza împotriva luptei teroriste”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s