Diario de Sevilla: Rămași fără slujbe, zeci de români trăiesc pe malul unui râu

Strada Juan Carlos I din Sevilla, aflată lîngă râul Guadalquivir, este cunoscută de autohtoni ca fiind locul unde își găsesc adăpost și refugiu oamenii străzii.

Pe marginea râului Guadalquivir, pe strada Juan Carlos I, în zona cuprinsă între podurile de la Barqueta și de la El Alamillo, oameni de toate vârstele se plimbă sau aleargă fără griji, în timp ce alți semeni, mult mai puțin norocoși, îi privesc abătuți și încercă să îi evite. Conform ziarului ”Diario de Sevilla”, în ultimele luni, strada Juan Carlos I a devenit refugiul persoanelor rămase fără adăpost, care și-au pierdut slujbele din cauza actualei crize economice. În prezent, așezările umane încropite pe distanța dintre cele două poduri sunt locuite de cetățeni români și sudamericani. Pentru aceștia, locul ocupat în aer liber le este cămin pe timp de noapte. În timpul zilei, oamenii străzii pot fi văzuți cu greu, pentru că merg la diverse cantine sau adăposturi sociale. Adesea, își petrec întreaga zi căutând ceva de muncă.
Multe dintre aceste persoane care și-au găsit un adăpost pe timpul nopții pe malul râului sunt străini care, până mai acum câteva luni, lucrau în construcții, la negru. Criza economică i-a lăsat fără slujbe, iar oamenii au ajuns repede în situația de nu mai putea plăti o locuință, ajungând pe străzile Sevillei. Alții sunt pe străzi de anul trecut, mutându-se din loc.
”Ne-am mutat pe malul râului pentru că nu vrem să deranjăm pe nimeni și nici să dăm o imagine proastă orașului. Nici nouă nu ne place să fim văzuți în această stare, este o rușine pentru noi, dar nu avem ce face, nu ne putem întoarce în Bolivia”, a spus reporterilor ziarului ”Diario de Sevilla” unul dintre oamenii fără adăpost de pe strada Juan Carlos I, un bolivian care trăiește de cinci luni pe străzi.Supraviețuiesc și duc o luptă cu viața în fiecare zi, în căutarea unui loc de muncă. Haine și mâncare primesc de la organizațiile sociale și tot acolo mai fac și câte un duș. De multe ori, o bere sau un vin ieftin le țin loc de mic dejun. Speranța într-un viitor mai bun este, cu fiecare zi care trece, tot mai palidă.Așezările de români, latinoamericani sau marocani sunt organizate în tabere separate, care nu mențin nicio legătură una cu cealaltă. Cu toate aceste, conviețuirea este pașnică, deși, uneori, oamenii sunt atacați de tineri musulmani.Direcția de Mediu și de Imigrație din Sevilla cunoaște situația acestor oameni, conform ziarului ”Diario de Sevilla”. Primăria desfășoară un program continuu de evacuări, 10 -13 pe săptămână, iar așezările ilegale de pe malul râului Guadalquivir vor fi evacuate în curând. Însă, fără a se oferi altă soluție oamenilor care își vor căuta adăpost într-o altă zonă a orașului, mai ferită de privirile trecătorilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s