Maroni sprijină România în aderarea la spaţiul Schengen

Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a declarat că va sprijini aderarea României la spaţiul Schengen în anul 2011. Oficialul italian s-a declarat mulţumit de progresele Bucureştiului în asigurarea controlului la frontieră.

Potrivit Agerpres, Maroni a vizitat, miercuri, sistemele de supraveghere a frontierei româneşti de la Marea Neagră.

“Am vizitat Centrul de control al Poliţiei, de la Constanţa. Am rămas impresionat de nivelul de eficienţă al centrului şi am confirmat susţinerea Italiei pentru intrarea României în Spaţiul Schengen”, a spus Roberto Maroni, într-o declaraţie de presă comună cu Dan Nica, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Dan Nica a subliniat prioritatea discuţiilor româno-italiene privind obiectivul de aderare la Spaţiul Schengen.

“Avem mai multe lucruri care fac parte din acţiunea operativă a miniştrilor de interne, care se referă la prioritatea României de a adera la Spaţiul Schengen în 2011. La Constanţa, domnul ministru Maroni a putut să vadă cum funcţionează sistemul de supraveghere a frontierei la Marea Neagră”, a spus ministrul Nica.

Oficialul italian a discutat cu omologul său şi despre imigraţia clandestină în Uniunea Europeană, Maroni precizând că a solicitat organismelor europene sprijin pentru combaterea acestui fenomen, în condiţiile în care Italia, ca şi România, gestionează frontiere externe ale UE.

“Am cerut la Consiliul European ca Italia să nu mai fie lăsată singură în efortul dus pentru combaterea imigraţiei clandestine. Aşa cum nici România nu trebuie lăsată singură şi nici celelalte ţări de la frontier”, a afirmat Roberto Maroni.

De asemenea, cei doi miniştri de interne au exprimat poziţii comune privind Programul european Stockholm, referitor la aspecte privind justiţia şi afacerile interne.

“Pentru perioada următoare, România şi Italia au decis să aibă o acţiune comună pentru afirmarea poziţiilor din Programul Stockholm şi în ceea ce priveşte acţiunile comune pentru combaterea traficului de persoane, de droguri, combaterea crimei organizate, să fie priorităţi”, a declarat Dan Nica.

Programul Stockholm vizează perioada 2010-2014 şi va înlocui actualul Program Haga în domeniul libertăţii, securităţii şi justiţiei (2005-2009). Se urmăreşte ca Programul Stockholm să fie adoptat de către Consiliul European în perioada preşedinţiei suedeze (semestrul II 2009).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s