IOAN GHIŞE: REPORTERI FĂRĂ FRONTIERE SĂ FACĂ LEGI LA EI. ÎN ROMÂNIA NE TREBUIE ŞTIRI POZITIVE

Legea „ştirilor pozitive” este o mare necunoscută, chiar şi pentru iniţiatorii săi. Invitat la emisiunea Ordinea Zilei, Ioan Ghişe, deputat PNL şi iniţiator al proiectului legislativ, a declarat că nu este în măsură să dea exemple de teme ce pot fi catalogate drept pozitive sau negative. Motivul: nu este jurnalist. Pe de altă parte, însă, specialiştii atacă proiectul pentru simplul motiv că le este lene. Cam aşa vede treaba Ioan Ghişe, care vorbeşte despre un proiect inovator, care nu a mai fost aplicat niciunde în lume şi pe care specialiştii îl cataloghează drept „aberant”.
Iar Consiliul Naţional al Audiovizualului nu este singurul for care susţine ineficacitatea unei astfel de legi. Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a atras atenţia că o lege similară există doar în China, iar Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale consideră că proiectul de lege privind ponderea ştirilor pozitive şi negative limitează libertatea de exprimare.

Nimic nu poate să-l convingă însă pe Ghişe că ceva este în neregulă în legătură cu proiectul său. „CNA nu vrea, pentru că nu vrea să se încarce cu o sarcină în plus”, atacă el. Când vine vorba să detalieze însă conţinutul acestei legi, răspunsul său este scurt: „specialiştii trebuie să determine care sunt criteriile potrivit cărora o ştire este bună sau nu”. Aceiaşi specialişti care spun clar că legea nu poate fi pusă în aplicare. Dar asta doar pentru că nu vor să aibă o sarcină în plus, susţine Ghişe.

„Legea oferă doar un cadru, nu ce să faci şi cum. Iar Reporteri Fără Frontiere să facă legi la ei acolo”, atacă Ghişe. Reporteri Fără Frontiere este însă o organizaţie internaţională. Dar nu-i nimic, Ghişe este hotărât să facă dreptate în România, unde „în numele libertăţii de exprimare, orice aberaţie a existenţei umane este promovată prin mass-media”.

Lasă un comentariu